Kolmisen vuotta sitten otin meditaation osaksi arkea, koska halusin kokeilla, millaiset vaikutukset sillä voisi olla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini. Olin tuohon aikaan todella stressaantunut ja kärsin rytmihäiriöistä sekä uniongelmista. Päivittäin vain sinkoilin tehtävästä toiseen, yritin suorittaa niitä samanaikaisesti, minkä seurauksena oli paljon virheitä ja keskittymisongelmia. Aloin toteuttaa meditaatiota lääkekuurin omaisesti päivittäin ja annoin itselleni luvan lopettaa, jos kuukaudessa ei syntyisi vaikutuksia.
Oloni alkoi muuttua suunnilleen kolmen viikon jälkeen ja vaikutukset olivat sen verran voimakkaat, että meditointi jäi osaksi hyvinvoinnin ylläpitoa siinä missä huolehtisin muista perustarpeista. Koska niin tosissani ajattelen: pysähtyminen on ihmisen perustarve.
Viime syksynä väsytti ja stressasi taas vaihteeksi todella paljon. Meditaatio oli säännöllisen epäsäännöllistä ja olin kaiken lisäksi menettänyt kiinnostukseni aiempaan meditaatiosovellukseen. Kerroin tästä ystävälleni ja hän ehdotti minulle Balance: meditation and sleep -sovellusta, joka sai viime vuonna Google’s Best Android App 2021 -arvion.
Tässä vaiheessa onkin varmaan hyvä sauma sanoa, että tämä ei ole maksettu mainos, vaan jaan tiedon puhtaasti omasta ilostani ja tyytyväisyydestäni Balanceen!

Balancen avulla harjoittelu on yksilöllistä
Balance on ensimmäinen kohtaamani meditaatiosovellus, jossa on mahdollista tehdä yksilöllisiä valintoja harjoitteluuni liittyen. Ensimmäiseksi saan valita, olenko aloittelija vai jo harjaantunut meditoija. Sovellus kyselee lisäkysymyksiä kurssien ja yksittäisten harjoitusten lomassa. Kysymysten mukaisesti Balance räätälöi kunkin harjoituksen vastaukseni perusteella.
Omasta mielestäni yksi hienoin ominaisuus Balancessa on käyttäjän osallistaminen monivalintakysymyksillä ja toiminnallisilla harjoituksilla. Voin esimerkiksi toteuttaa iltarutiinina kolmen minuutin mittaisen Wind down -harjoituksen. Wind downin avulla valmistelen ojatusti mielen ja kehon untenmaille käyttäen hengityksen rytmitystä samalla seuraten valopalloa sormellani. Tällä harjoituksella on taattu unettava vaikutus!
Balancessa olen ensimmäistä kertaa päässyt kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja oppimaan niistä. Juuri monipuolisuutta ja perusteellisuutta olen kaivannut aiemmin käyttämiini meditaatiosovelluksiin. Tuntuma Balancesta jää mukavan elämänläheiseksi.

Balance tukee monipuolista harjoittelua
Käyttäjä voi Balancessa valita erilaisten meditaatiosuunnitelmien joukosta mieleisen ja lähteä toteuttamaan sitä valitun ohjaajan kanssa (Ofosu Jones-Quartey tai Leah Santa Cruz). Käytettävissä on myös runsas valikoima yksittäisiä meditaatiohetkiä, joiden aikarajoista harjoittelija voi valita, kuinka pitkään tekee mieli meditoida tänään.
Nukkumiseen Balancesta löytyy oma välilehtensä, joka sisältää harjoituksia iltarutiineita, rentoutusta ja nukahtamista ajatellen.
Omassa profiilissa voin seurata omaa kehittymistäni erilaisten tekniikoiden osalta ja palauttaa mieleen, miten juuri tietynlaisesta harjoituksesta on hyötyä arjessani. Mielestäni positiivista on se, ettei kehityksen seuraaminen ole yhtä pelin omainen kuin monissa muissa sovelluksissa.

Paljonko maksaa ja muutama muu yksityiskohta?
Balancea pääsee kokeilemaan kokonaisen vuoden ilmaiseksi, minkä jälkeen sovelluksessa on 70 € vuosijäsenyys. Kuukausimaksuna se on hieman alle 6 €. Monet meistä varmaan maksavat paljon kalliimpiakin sovelluksia kuukausimenoista… Balanceen ei tarvitse syöttää maksukortin tietoja.
Sovellus on englanninkielinen.
Kannattaa antaa puhelimen asetuksissa sovellukselle lupa toimia taustalla, sillä muutoin älylaitteiden virransäästöjärjestelmä katkaisee harjoittelun kesken. Muutamia kertoja kävi niin, että istuin aika pitkään hiljaisuudessa. Se ei tietenkään haittaa, koska meditaatiota toteutetaan yleensä enemmän tai vähemmän äänettömästi, mutta jos tarkoituksena on saada ohjausta, silloin tämä älylaiteominaisuus on ikävä yllätys.
Tiivistetysti omat Balance: Meditation and Sleep Top 5 -ominaisuudet:
- Sovellus räätälöi harjoittelun yksilöllisesti monivalintakysymysten mukaisesti.
- Kannustava ja lämminhenkinen ohjaus.
- Osa harjoituksista vaihtuu toistokertojen välillä hieman erilaiseksi. Esimerkiksi Wake up -aamumeditaatiossa pienet venyttelyt ovat joka aamu hieman erilaisia.
- Konkreettiset esimerkit meditaatiotekniikoiden hyödyistä.
- Sovelluksen grafiikka on upea!
Oletko kokeillut Balancea? Herättikö tämän kertainen Tiia testaa -postaus kiinnostusta?
Kivoja meditaatiohetkiä ja kevään jatkoa!
<3 Tiia
Latasin Balancen vuoden alussa, ja varsinkin alkuun oli todella koukuttava juurikin tuon personoinnin takia ja siksi että meditointihetket olivat sopivan mittaisia (3min ->). Nyt on taas jäänyt vähemmälle, ei ehtinyt tulla rutiiniksi ja sitten tulikin kaikkea muuta arkeen ettei muka ehtinyt 3-5min harjoituksia tekemään… mutta tämän tekstin innoittamana taidan taas aloittaa. Hyvin kiteytetty kaikki sovelluksen osaset ja tuli myös uuttakin infoa tuon sovelluksen käyttöön – Kiitos!
Moi Terhi!
Kiitos kommentista. <3 Tosi mahtavaa saada tietää, että joku muukin tykkää tästä sovelluksesta! Vaikkei sulla vielä päässytkään rutiinia syntymään niin lohduttavaa on se, että meditaatio perustuu myötätuntoiseen ja tuomistemattomaan asenteeseen. Sä harjoittelet juuri niin kuin sulle itselle sopii. 🙂