Valitse sivu

Joskus tulee mietittyä sohvalla venyessä, että aloittamiskynnyksen poistamiseen täytyy olla jonkinlainen ratkaisu olemassa. En halua, että tekemättömät työt lykkääntyvät viimetinkaan ja jäävät tekemättä. Puhumattakaan niistä kivoista ja palkitsevista askareista, joita teoriassa haluttaisi ottaa osaksi omaa arkea, mutta joita ei sitten alku pyrähdyksen jälkeen enää saakaan tehtyä.

Jokin aika sitten aloin kokeilemaan simppeliä selainversiota TomatoTimerista eli pomodorosta, koska koin melkoisen musertavana sen, että pääni takoi päivittäin sitä, miten hirveän kauan tässä hommassa menee. Pomodorossa ei mene. Se toimii tiivistetysti näin: työskennellään 25 minuuttia ja sen jälkeen tauolla 5 minuuttia. Ah! Ihana tauko! Täytyy sanoa, että tämän menetelmän käyttöönoton jälkeen minkä tahansa homman aloittaminen on vähemmän vaikeaa ja stressaavaa. Ideana on, että kaikki muut häiriötekijät poistetaan työnteon ajaksi, mikä tuo hommien tekemiseen lisää ryhtiä.

Koska itselläni on usein meneillään monta juttua halusin myös, että kellottamisen ohella voisin seurata sitä, mihin kaikkeen aikani menee. Tähän tarkoitukseen on olemassa hämmentävän monenlaisia sovelluksia, joista olen viime viikkoina testannut neljää erilaista sovellusta vaatimuksiani ajatellen. Kokeilu on toteutettu ilman kaupallista yhteistyötä ja sovellukset tähän vertailuun olen valinnut itse. Toivottavasti niistä löytyy jotain inspistä myös sinulle! Kaikki sovellukset ovat ilmaisia, toki sisältäen myös maksullisia ominaisuuksia ja vaihtelevasti mainoksia. Olen käyttänyt sovelluksia puhelimella, jossa on Android käyttöjärjestelmä. Ja ainakin Focus Plant, Focus To-Do ja Forest ovat ladattavissa Androidille ja iOsille. Focus To-Do myös Applen älykellolle, Windowsille ja Chromeen. Boosted on saatavilla pelkästään Androidille.

Sittenpä lähdetään tutkimaan, mimmoisia helmiä löytyi.

Focus Plant

Sisältää yli söpöjä hahmoja! Focus Plantin idea on kannustaa käyttäjää pysymään poissa puhelimelta, mutta minun mielestäni jalo ajatus saapuu bumerangina takaisin, koska käyttäjä koukuttuu Focus Plantin pelimäisiin ominaisuuksiin.

Focus Plantissa keräät vesipisaroita keskittymällä arjessasi muihin asioihin paitsi puhelimen pläräämiseen. Laita kello käyntiin, mutta älä sulje sovellusta. Menetät sadepisarasi nimittäin saman tien. Tulet tarvitsemaan joka pisaran, koska kastelet niillä kasvejasi ja pelastat näin fiktiivisiä maailmoja hautautumasta roskajätteeseen. Miten palkitsevaa!

Focus Plantin aloitusnäkymä, jossa on kasvaneita kasveja

Sovellus sisältää melko paljon pikkusälää, mikä on varmasti mieluista etenkin lapsi käyttäjille. Kirjoittamisen ajastamisessa sovellus ajaa asiansa, mutta vaikutelma Focus Plantista jäi enemmän pelimäiseksi sillä se houkutteli fuskaamaan ja kellotinkin muutaman jakson Scrubsia parina päivänä saadakseni sadepisaroita! Ehkä olin vain heikko.

Ulkoasu on Focus Plantissa ihanan värikäs ja äänimaailma mukavan pirteä. Tämä sovellus virkistää varmasti tylsää työpäivää juuri sopivasti. Sovellus on englanninkielinen ja ilmainen. Focus Plantiin kuuluvat kuitenkin oleellisesti mainokset ja niiden katselu on sidottu tiettyihin “palkintoihin”, joita käyttäjä voi mainoksia katselemalla saada käyttöönsä. Hyvä puoli on silti se, ettei mainoksia pomppaa esiin itsestään.

Työskentelyajan voi määrittää itse ja myös pomodoro ominaisuus löytyy Focus Plantista.

Focus To-Do

Tämä sovellus on hiljalleen joutumassa erään toisen sovelluksen syrjäyttämäksi omassa käytössäni. Focus To-Do on pätevä sovellus, jos hakee puhdasta pomodorottamista. Ilmaisversiossa voi määritellä itselleen projektikokonaisuuksia ja niiden alle pienempiä osatehtäviä. Hienoa on se, että pomodoroa voi käyttää tehtäväkohtaisesti ja sovellus laskee, montako pomodoroa olet tehnyt hommia kunkin tehtävän parissa. Focus To-Do:ssa voit lisäksi asettaa itsellesi muistutuksia, jotta muistat, milloin on aika taas tarttua toimeen.

Pidän tämän sovelluksen ulkoasusta, koska saan päättää siitä osittain itse. Teemoja on rajallisesti ilmaisversiossa, mutta niitä on aina klassisen simppelistä vaikuttaviin luontoaiheisiin. Myös hälytysääniä pystyy muokkaamaan rajoitetusti. Melko moni tärkeä ominaisuus on maksun takana, kuten työajan merkkaaminen jälkikäteen ja tilastot, joita olisi mielenkiintoista ja motivoivaa seurata. Maksuttomien ominaisuuksien rajallisuus tuleekin melko nopeasti vastaan.

Oikealla sovelluksen aloitusnäkymä ja vasemmalla ajanottonäyttö, jonka taustakuvan voi itse valita.

Tähän saakka Focus To-Do:sta löytyy suurin osa ominaisuuksista, joita työskentelyn seurannalta haluan, vaikka käytettävyydeltään tämä ei ole yhtä simppeli kuin Boosted (alempana). Sovelluksen etusivulla on melko paljon kuvakkeita ja etsimäänsä on välillä vaikea löytää. Suosin itse yksinkertaisempaa ulkoasua, mutta ominaisuudet tässä ovat toistaiseksi kannustaneet opettelemaan lisää. Tämäkin sovellus on englanninkielinen.

Boosted

Löysin tämän sovelluksen joskus sattumalta, kun etsin jotain, johon merkitä ajankäyttöäni. Halusin tietää, mihin aikani kuluu, koska ei minulla itselläni sitä tuntunut olevan. Boostedin avulla pystyin näkemään ainakin sen, paljonko sitä ropisi mihinkin hommaan. Edelleen käytän Boostedia, koska siinä on ylivoimaisesti paras ilmainen tilastointi näihin muihin verrattuna. Miten vähästä sitä voikaan tulla onnelliseksi! Lisäksi Boostedin ulkoasu on yksinkertaisen tyylikäs, mikä lisää käyttömukavuutta huimasti.

Boostedin käyttäminen on ihanan simppeliä. Herkkuihin voi iskeä kiinni samantien: nimeä tehtävä ja valitse sille koodiväri, sitten aika pyörimään ja tee, mitä olet aikonut. Muista sammuttaa ajastin, kun lopetat hommat. Boosted antaa myös merkitä tekemiset jälkikäteen toisin kuin Focus To-Do, mikä onkin jälkimmäisen yksi iso puute. Boostedissa pomodoro ominaisuus toimii vasta lisämaksusta.

Olen käyttänyt pitkään rinnakkain Boostedia ja Focus To-Do:ta, koska kummassakin on ominaisuuksia, joita ehdottomasti haluaisin seurantasovellukselta. Yllättäen myös Boosted on englanninkielinen, mutta kuitenkin älyttömän helppokäyttöinen ja ilmainen.

Vasemmalla Boostedin aloitusnäyttö, jossa on listattuna päivien työmäärät. Oikealla työmäärät tilastossa.

Forest: Stay focused

Minä ja Forest olemme vahvasti kuherrusvaiheessa. Ajastan kaiken työskentelyni tällä hetkellä Forestin avulla ja kasvattelen samalla omaa metsää. Tässä on sovellus maailmanparantajille, koska sovelluksen kautta voi pikkusummalla oikeasti kasvattaa lisää kallisarvoisia puita! Sovellus on hyvä myös niille, jotka tykkäävät tehdä hommia, mutta myös vähän pelata ja kukapa ei tykkäisi aikaansaannoksiaan ihastella.

Keskittymällä muuhun kuin puhelimeen puusi kasvaa. Tämä on paljon helpompaa kuin Focus Plantissa sillä sovellus ei sisällä liikaa ylimääräistä swaippailua ja naputtelua, vaan on miellyttävä ja nopea käyttää. Kokonainen puu tai pensas kasvaa sillä välin, kun teet töitä 25 minuuttia. Tilastosta voit tarkistaa, montako puuta tai pensasta olet tänään kasvattanut.

Forestin ajanotto ikkuna.

Myös tässä sovelluksessa osa ominaisuuksista on maksun takana, kuten herkullinen valikoima maagisia puita ja pensaita. Niitä voi ostaa myös kolikoilla, joita kertyy siitä, että tekee ahkerasti hommia. Metsän kasvua voi seurata aikajanalla (ks. postauksen ylin kuva). Tehtäviä voi erotella tageilla, mutta miinuksena on, ettei käyttäjä voi itse kirjoittaa, mistä tehtävästä on kyse, vaan yksilöllisyydestä pitää maksaa. Myös Forest hyödyntää pomodoro menetelmää ja käyttäjä voi määrittää itse työn ja tauon pituudet. Sovellus on englannin kielinen.

Jos tiedät jonkun hyvän ja toimivan sovelluksen työajan rytmitykseen tai ajankäytönhallintaan niin jaa se kommentteihin. Olisi hauska päästä kokeilemaan myös niitä joihin sinä olet ollut tyytyväinen!

Tiia